Over de

Cultuur en geschiedenis

In de tijd van jagers en boeren leefden er al mensen in het Noord Oosten van Frankrijk. Deze prehistorische stammen gingen later over in Keltische en Gallische stammen, die in de tijd van de Romeinen werden veroverd of samengevoegd. Zo ontstond de Gallo-Romaanse cultuur. In heel Noord Oost Frankrijk zijn hier veel sporen van terug te vinden, zoals aquaducten, amphitheaters, restanten van dorpen, huizen en tempels. 

In de vroege Middeleeuwen brachten de Franse koningen de stammen weer samen in een min of meer verenigd Frankrijk en werden oude steden opgeknapt, zoals Langres, Troyes en Reims. Hier vind je onder andere kathedralen, burchten en kloosters, vaak gebouwd op eerdere krachtplaatsen van de oude stammen.

Tijdens de renaissance en de verlichting werden kunst en wetenschap belangrijk en dit zie je terug in de prachtige musea in de buurt, zoals het Musée de Lumière in Langres of het Musée des Beaux Arts in Dijon. 

Hier in de

Natuur

Het plateau van Langres staat bekend om zijn vele bronnen. Hier ontspringen de Maas, de Seine, de Marne en de Aube en kun je eindeloos wandelen door de bossen en nationale natuurparken. Ga de natuur in en ontdek versteende watervallen, tuf moerassen, de grot van Sabinus, de kloof van Vingeanne, de sprookjesachtige omgeving, de vele vlinders en vogels. De rollende heuvels van de Haute Marne nemen je mee langs een pad naar de geschiedenis en de verborgen schatten uit het verleden en de natuurlijke schoonheid van dit prachtige gebied.