Boodschap:

Imbolc betekent “in de buik” en dit heeft te maken met de eerste melk die de ooien produceren aan het einde van de winter, als de eerste lammeren weer geboren worden. Stel je eens voor dat je de hele winter, in de donkerste tijd van het jaar, alleen maar gedroogde vruchten, verschrompelde wortels en af en toe gezouten vlees hebt gegeten, en droge koeken van notenmeel. En dan, als je denkt dat er geen einde aan de kou komt, als je denkt dat er nooit meer licht kan komen, dan verschijnen de eerste sneeuwklokjes en de eerste lammetjes. Er is weer vers voedsel! Er is weer verse melk! Wat een wonder! Moeder Aarde voorziet in de noodzakelijke voedingsstoffen die je na de winter juist zo hard nodig hebt. Geen wonder dat dit feest in het teken staat van de ontwakende Aarde. Brigid, de godin van geneeskunde en vruchtbaarheid, maar ook van poëzie en ambachten wordt met dit festival vereerd. Zij zou één van een godinnen drie-eenheid zijn, de maagd, de moeder en de oude wijze vrouw. Brigid staat dan voor de maagd, het ontluikende. Traditioneel maakte men met Imbolc een Brigid’s cross, zie de video. 
De energie van de winter gaat langzaam plaats maken voor de energie van de lente. We gaan ons weer voorbereiden op de veranderingen die eraan komen, we mogen weer plannen gaan maken, ideeën  
de wereld in brengen, je intuïtie volgen, onze wonden helen, onze weg naar voren (her)vinden.

Plaats op het jaarwiel:

Imbolc staat in het Noord Oosten, tussen het element Aarde en Lucht in. De winter is op zijn hoogtepunt, het wiel neemt ons vanaf hier mee naar de lente.
Het wiel bereikt het punt dat precies tussen de winterzonnewende en de lente-equinox in ligt, een zogenaamd cross quarter festival en valt dit jaar op 4 februari. De 4 cross quarter festivals (Imbolc, Beltane, Lughnasadh en Samhain) worden ook wel vuurfeesten genoemd. Het zijn echt feesten om te manifesteren, intenties en wensen uit te spreken en positieve veranderingen in gang te zetten.